Silence

Source from Google Images

"Oi kau hidup lagi tak kat belakang tu?", shout out loud from one of akak who is work in my department. 

For those who knows me, you know how am I. But for those who don't, I think they will assume that I'm the person who is arrogant, mysterious and too silence. Honestly, I'm not sure how to having a conversation with strangers, but surely when you already know me for a while, you will know how friendly am I.

However, because this attitude, I'm actually didn't really make any friends in my new workplace. I tell you what, I just know some new staff in my department, and for other department only limited to those that I already knew during my practical period before. New friends? Too less dude. 

Imagine this situation. I have attend for a town hall meeting with Managing Director last two weeks. Since this meeting involved all staff in my company, then I meet with many new faces that I never really have chance to see them before. I sit between two strangers, in third line from the front. This meeting is held around 2 hours. And I tell you what, I really don't talk ANY single words along that period. Seriously.

So what I did along that period? Since I'm going to that meeting in rushing and left all my things behind, includes my cellphones, so I didn't have any single things to do. I pretty damn boring along this meeting (plus the MD being there late!) therefore I just keep looking around. I could see each people having conversation with another's people like they didn't meet for a decade. All of them seems busy gossiping about the company matters, or at least about their family. While others pretty busy texting by their cellphones. The staff that sit beside me seems awkward and he really seems boring just like me. But at least he have his cellphone, he could do something, or else, he try to show his interest in other's conversation (with hope could participate with them for sure). At last, he did it. Me? I keep looking for the people around me, and anything around me, such as the chair belong to whom (there is such simple reference code write on there), emergency exits, the fire extinguisher, ceiling air-conditioner, and others. Trust me, you don't ever want to be in my place on that time.

Therefore when it comes to the wonderful weekend, I just realize that I really didn't have any friends to hangout with or to fill my precious time with some activities. My life seems pretty boring and plain, which exactly reflect inside me; empty and all alone. I'm not even sure who will attend my wedding later (why suddenly comes out with wedding?) and I'm also not even sure who really would like to marry this boring person thereafter. 

Since currently I'm also still studying in university, maybe it seems that I have big opportunities to make more friends for sure. But actually I didn't. I only have times to go and back class for straight 2 days (not exactly sure for next sem schedule), and the rest is working days. The lecturer days is surely tight for a whole day, therefore I didn't have any chance to meet  with other student's besides than my course mates. You think I have many friends among my class? No, I didn't. I'm friends with almost of class members, but not even sure they really could be claimed as my friends or not. I just sit alone behind the class and do my own things while lecturer doing their job, give a lecture to their students. I didn't really participate during class session neither participate with social committee among coursemates. I feel miserable and just look like an alien in that community. I'm also not exactly sure how I could been here in the first place.

I really would like to becomes Neal Caffrey in White Collar, where he could participate in any types of person to deal with, and I don't even want to have a miserable life like  Dr. Gregory House in House M.D. But though, I'm not sure how I could achieve this, since I really didn't have any skills relating to the involvement with other people. 

So my wonderful readers, could you at least tell me what should I do for breaking the ice that keeping my mouth shut along this time?

Decision-Making

"Kau kena belajar buat keputusan sendiri." (Joe, 2010)

His short words, yet simple, make me wondering about my entire life. Honestly, I am the last person in Earth which you should referred to, if comes to the make a decision. I always have a problem regarding to this matter, either I always blur or too lazy for think about it, or else, actually I'm too scared to make a wrong decision. Though I know, we didn't ever know either our decision is right or wrong until we made a choice.

Along this short journey, I think I didn't have any matter that I really decide for my life. Either I ask other person's opinion (in other words, ask other's decision) or simply just let the situation takes over my place for making decision. For example, if I didn't get any job in a specific period (after 2 months of graduation, and before Master application approval due date), I will further my study in Master Degree level. (Actually the course that I choose based on my friend's decision too). Although deep in my heart, I'm too tired for continue study again and again. But finally I did too, in order to keep the promise by myself.

Yeah, maybe I had made a decision in almost small things, such as buy any clothes, accessories, or whatever, but for such decision that really effect to my life, I didn't really made it. Surely, it comes to the relationship matter too. Not me that really tackle my previous girlfriends, but they did. And I didn't really made decision for being with them, but I simply take it what seems in front of me. Yup, I made a decision for accept them into my life, but is I really think further about that? Nope. That's why my life keep turning upside down.

So, guess what I'll tell others when it comes to the making decision part? It the most typical answer that I used since my childhood age; ENTAH, or TAK TAHU. For me, it's the most safe answer in the world, since I don't need to think what choices should I choose, which side should I take places, which party should I take care their feelings, but in the same time, the decision that made by others, don't actually reflect what actually I really want. But I'm such a great follower, that I just follow what they decide for me. The answer that I give (didn't know) to others when childhood age is keep repeat again and again over the years, and for such reason, I become indecisive person when it comes to the decision matter. Sometimes, my answer will annoy others too, since I didn't really answer their questions, and only leave the said matter with question mark.

I know that being a man means that I should take care of a woman, which need a real guidance from me. If I didn't really make a decision for her, who is have to then? I really should change this annoying manner in order to develop myself to be a better person than yesterday. I'm not a small child that need an order from their parents anymore, but I'm an adult which keep growing from time to time in order to become more maturely in a good old days.

Sayonara, KL

@Kay El (KL) on Christmas was totally disaster. the biggest mistake that I ever did on 2010. I put the end point of this year with such horrible memory.

Selipar kene rembar kat masjid, again. aku letak asing, jauh mana sekalipun, tetap ada jugak setan yang berminat rembat selipar aku. kau boleh buat ape je dengan selipar aku tu? masak sup? jual timbang kilo? bullshit. Traffic jam. kereta laju-laju macam pelesit. traffic jam. hon sana sini, lu ingat hon tu button untuk kereta lu terbang ke? trafik tiba-tiba pulih bila kau hon? kata orang KL yo, lu macam tak biasa pulak jumpe jammed? stupid. bukan setakat jalan, carpark pun sama. stuck dalam times square 7 jam buang masa. then, dah la jalan jammed, kene tutup lagi dengan polis. macam haram. manusia macam dah takde umah. bersepah kat tepi-tepi jalan padahal dah pukul 2 pagi. sama banyak dengan sampah sarap yang bergelimpangan di atas jalan kota metropolitan malam tu. dan tak tahu sejak bila Christmas jadik perayaan 1Malaysia. maybe diorang tunggu santa turun depan pavilion. kaki sakit sial, kereta dah la manual. sesat biasa la, KLCC ada sebagai penunjuk arah. dem! lampu signal bateri tiba-tiba kaler merah, time sesat dan bersesak-sesak macam ni. air cond pula dah mula panas, keluar angin je lebih. matikan, buka tingkap, panas berpeluh-peluh doh. hotak dia asap bas tu macam asap kilang. bila lampu depan mati, aku dah makin cuak. signal pun taknak hidup, walaupun emergency signal. destinasi tak sampai lagi. gaduh dan perang. belum kira drama airmata lagi.

Call me kuno or whatever, I don't ever care. the truth is; KL suck!

Bye KL. pergi tak kembali.

Until I own a private jet, or at least, hot babe baloon.

My Life Turning Into 180 Degree

It just a matter of time, that my life will turning into 180 degree. Suddenly, everything changes, differently. And honestly, I didn't ready for this. I already have such wonderful life; everything I wish for, its been there. But life is always unpredictable, don't you think so? That's why we just plan, and God decide for us. We always have choice, but sometimes, I didn't seems to fuss over my choices and just follow the path that showed on the way.

It seems it my destiny to return back there, again. In the right time, actually. I didn't have class anymore, at least for this semester. Since then, I keep asking myself what the right decision should I made. It's hard being indecisive person, you know? Finally, I decide to challenge myself to do it. Seen my abilities to manage the time, although I always bad with it, almost the time. And yes, deep in my heart I scared to be there, again. Because the previous history, it always been there. Untouchable.

But no matter what, still, I had to faced this situation in another time either I'm ready for it or not. I need to get out from this pupa, to faced the real world. I can't always been here; the comfortable zone. And hey, I will try my best to do what I capable to, and no matter what the history or matter I should deal to. I accept it. Thanks for this opportunities, God. You know everything what best for me.

The vague road seems more clearer and brighter than before. Although there is still long journey to go through, and this is only a beginning, I know there is many challenges waiting for me on the front, but no matter what, I need to faced it maturely.


Good luck to me. Welcome to the new world, the workplace. Nusajaya, I'm coming back.

This is the place; where its all begin. The blogging world. The inception.

The Biggest Gainer

'body yg menawan bukan untuk menunjuk tapi untuk lebih berkeyakinan (miss lolly, 2010)

aku setuju dengan kenyataan di atas. sebab aku rasa tahap keyakinan aku dah down tahap gaban skang ni. siap dulu aku nak konvo plan nak pakai topeng ultraman tak pun pakai mask penutup mulut H1N1 tu, supaya orang tak kenal aku atau perasan aku dah gemokkk. 

tension doh bila orang tegur cakap wahh dah gemok la kau, tak pun, gemokknya kauuu, ada mak datin bela kau ek? X___________X

*muke terkejut* oh snap!

semalam keluar beli seluar slack, seluar sedia ada dah tak boleh muat dah. iskk, sadis. lepas tu dengan yakin aku cakap saiz aku 31, saiz sebelum ni 30, so maybe 31 aku boleh pakai kot. sekali try, tarik ok je, sampai kat pinggang, ehh apsal tak boleh tarik kancing ni. waa.. lepas tu amek 2 seluar sekali gus, saiz 32 ngan 33. dalam hati doa banyak-banyak, harap-harap muat saiz 32 ni. lepas berusaha sedaya upaya tarik kancing seluar tu, berjaya jugak. tapi kalau aku pakai saiz 32 tu mau tak lama aku bernafas kat dunia fana nih. maka dengan berat hati aku pun ambik la saiz 33 tu. waahh bapak besar aku pakai saiz 33? dulu time aku gemok pun tak pernah pakai saiz sampai 33 rasanya. so kalau bukan gemok, ni apa namanya? T______________T

lepas tu sekarang ni aku tak berapa nak gemar duduk kat saloon potong rambut. sebab bila kat saloon kau akan ngadap cermin besar depan muka kau berjam-jam, pastu baru kau perasan muka kau tembam semacam je. selalu tengok cermin tak pernah perasan pun rasa macam lebih kurang je dari dulu. tapi bila dah tengok kat cermin lama-lama, baru tau ya tuhan gilerr bulattt muka aku! ah tensen bila duk ngadap cermin lama-lama kat situ.

aishh, apesal berat aku naik ek? aku kuat makan ke? takde maknanye. aku makan macam orang biasa-biasa je, orang luar biasa aku tak tau makan macam mana. malahan aku rasa aku makan dengan kuantiti yang lebih kurang daripada remaja yang seusia dengan aku (ceh ayat nak letak remaja kau ingat kau muda lagi ke?) nak cakap aku malas nak exercise, memang malas pun, tapi aku paksa-paksa jugak diri ni tiap-tiap minggu 2,3 kali jugak la pergi exercise. nak cakap aku tak usaha diet, aku usaha jugak ikut tips menarik kat sini, tapi rasanya tips tu tak terpakai kat diri aku la, kadar metabolisme dalam badan aku ni memang sedia malas macam tuan punya diri, kau paksa dia rajin pun tak boleh jugak dia memang semulajadi malas aku makan sentiasa dalam kuantiti yang sedikit supaya tak lapar pun boleh jadi gemok jugak nak wat camna. aku memang jenis yang cepat gila berat badan naik, nak turun punya la susah! haih.

ada fikir-fikir macam nak amek herbalife yang joe jual tu, tengok je la result yang dia tunjukkan, memang wahhh *excited* tapi tu la, aku takut jugak benda-benda pelik kena makan ni. takut ada side-effect kat body ke hape nanti. lagi satu dengar, benda ni mahal. kot? entah la kalau boleh aku nak kurus dengan cara yang normal, tak perlu makan itu ini, makan macam biasa, exercise sikit, tapi yang normal macam tak berkesan, maka kurang normalkah aku? -__-"

mak aku cakap perot aku dah sama saiz macam perot patrick star. wah, apakah?

Gathering : Mari Mengundi!

Rata-rata kini hampir semua orang memiliki akaun facebook, atau dalam bahasa Melayunya, mukabuku. Betul tak? Tapi kenapa korang perlu ada facebook? Kebanyakan daripada pengguna laman web sosial ini memberikan satu jawapan tipikal, iaitu untuk berhubung semula dengan rakan-rakan lama. Rakan-rakan lama ini termasuklah rakan sepermainan ketika kanak-kanak ribena, kawan seperjuangan di sekolah rendah dan menengah, hinggalah rakan sekelas di menara gading. Akibat kesibukan dengan urusan harian membuatkan korang terputus hubungan sesama mereka, mungkin juga nombor telefon yang telah beberapa kali bertukar, membuatkan mereka sukar dihubungi kembali. Namun dengan kehadiran laman web sosial popular, facebook, membolehkan mereka berhubung semula dengan sahabat lama ini dengan semudah menaip nama mereka di laman tersebut.

Setelah tersenarai di dalam kelompok rakan mereka di facebook, korang mula bertanya khabar dan mendapatkan berita terkini perihal rakan korang tadi. Pelbagai kisah dan gosip yang ingin dikongsi bersama setelah sekian lama tidak berjumpa. Namun, bertemu di alam maya tidaklah sama mahupun serupa langsung perasaannya jika dibandingkan dengan pertemuan di alam realiti. Bagaimana sekiranya korang diberikan peluang untuk bertemu dan berkumpul bersama-sama bagi berkongsi cerita suka dan duka dengan mereka semula setelah berpisah untuk suatu jangka masa yang agak lama?

Maka, hari ini aku ingin menawarkan kepada korang semua satu peluang keemasan untuk bertemu dengan rakan-rakan lama anda dengan mudah! Saudara Joegrimjow bercadang untuk mengadakan gathering kepada para pengguna facebook, blog, dan twitter yang terbesar di Malaysia. Dan yang lebih hebat lagi, ianya Percuma! Wow! Korang tak payah susah-susah nak fikir untuk aturkan gathering bagi rakan-rakan korang semua, uruskan itu ini, tapi cuma perlu datang dan beramah mesra dengan rakan taulan je. Borak sampai penat, ambil gambar sepuas hati. Silap-silap, mungkin jumpa rakan lama lain yang takde akaun facebook kat gathering tu nanti (assume dia blogger). Atau berkemungkinan juga, berpeluang jumpa sanak saudara jauh yang cuma jumpa setahun sekali bila bulan syawal menjelma. Yang blogger pula, masa ni lah peluang untuk promotsi blog masing-masing.  Boleh juga ambil kesempatan jumpa blogger-blogger popular untuk dapatkan tips-tips menarik! :) Ataupun, korang boleh ambil peluang ni untuk tambah lebih ramai kenalan baru yang terdiri daripada facebooker, blogger, dan tweeple! Berdua lebih baik, kan? :D

Namun begitu, bagi merealisasikan gathering ini, joegrimjow memerlukan sedikit bantuan daripada korang semua. DiGi sedang mengadakan contest kepada youth yang memberikan idea yang menarik untuk mengadakan apa-apa aktiviti bersama kawannya. Kawan-kawan disini, maksudnya kamu semua! Ya, kamu dan kawan-kawan kamu! Agak-agak korang apa hadiah yang bakal diterima oleh pemenang contest ni? Pemenang  akan memenangi RM10,000 bagi merealisasikan idea yang mereka cadangkan tadi! :)

Maka, apa yang korang perlu buat untuk bantu joegrimjow menang contest DiGi ni? Senang, korang hanya perlu undi entri joegrimjow sebagai pemenang! Sangat mudah, tak perlu taip AFUNDI dan bazirkan kredit handphone korang untuk mengundi, ataupun beratur panjang untuk memangkah calon pilihan korang. Korang hanya perlu ke link ini, like DigiYouths di facebook dan start mengundi! Eh, tapi jangan lupa mengundi entri 'when blogger, tweeple and facebooker meet together'! Undi entri terbanyak yang diterima akan memenangi contest ni. Korang juga boleh postkan di wall facebook korang untuk galakkan rakan-rakan lain mengundi bagi turut sama merealisasikan gathering terbesar ini!

Jika korang rasa korang takkan sertai gathering ni, ataupun memang tak berminat untuk menyertai gathering ni, ataupun tertanya-tanya apakah faedah kalau korang undi beliau sebagai pemenang, maka apa kata korang baca semula entri aku kat sini. :)

Akhir kata, sebelum kita undi joegrimjow di pilihanraya akan datang, apa kata kita undi beliau untuk contest ni terlebih dahulu!


Sekiranya joegrimjow ditakdirkan untuk memenangi contest ni, kemenangan ini bukanlah milik beliau seorang semata-mata, tetapi ini adalah kemenangan korang semua! eh, eh, dah macam ahli politik pulak aku ni. -_-"

Entri penuh beliau mengenai contest ini boleh terus rujuk ke sini

'Kita dilahirkan saya, kau dan aku. tapi kita menghabiskan masa mencari kawan, teman, geng, mencari kawan-kawan yang kita boleh berhubung, mencari sahabat-sahabat sejiwa, mencari kami, menjadi KAMI' (KAMI, 2007)

Masa Depan Ehoza.com

02.02.2020 : Ehoza kini menjadi sebuah fenomena di kalangan penduduk bumi merangkumi segenap lapisan usia. Tidak hanya terhad menjadi perbualan hangat oleh golongan remaja dan muda-mudi negara, malahan dari kalangan kanak-kanak ribena juga. Joe, 5 tahun, memberikan komen bahawa beliau memuat turun game terbaru untuk konsol IceBox v6 miliknya, dari laman forum Ehoza.com. Bukan itu saja, pakcik Sarip, 65, yang aktif melepak di kebanyakan kopitiam berhampiran dengan tempat tinggalnya juga turut bersembang dengan rakan taulan mengenai hal politik dan isu semasa, yang mana turut mendapatkan maklumat tersebut dari sumber yang sama, iaitu Ehoza.com.

Selain itu, Ehoza juga dipercayai kini berada di kedudukan teratas mendahului laman web sosial popular, Facebook, dan disebabkan perkara ini menimbulkan rasa ketidakpuashatian beberapa pihak dari negara luar. Oleh sebab itu, kebarangkalian untuk laman forum ini dicopkan sebagai markas pengganas adalah sangat tinggi berikutan Big Boss kepada laman forum ini merupakan seorang yang beragama Islam dan tambahan pula beliau cukup menitikberatkan perihal auratnya yang sentiasa dijaga setiap masa.

Inilah rupa yang bakal di buru oleh kebanyakan badan perisik antarabangsa dari negara Barat

Tambahan lagi, kedudukan Ehoza.com sebagai gedung informasi terkini juga turut menimbulkan kontroversi dimana kebanyakan perpustakaan di seluruh negeri didapati lenggang tanpa sebarang pengunjung kerana kemudahan memuat-turun E-Book di laman forum Ehoza.com turut disediakan. Selain itu, sebagai salah satu sumber maklumat utama di alam maya, Ehoza.com juga turut mengancam kedudukan Google sebagai sumber carian maklumat paling popular oleh kebanyakan pengguna internet. Malahan pula, cucu kepada sotong Paul, iaitu Paula, juga turut membuat ramalan bahawa pada masa akan datang, Ehoza.com akan berjaya mengatasi kepopularitian laman sesawang Google dan mencipta suatu revolusi terhadap industri alam maya tempatan ke peringkat antarabangsa.



Apakah agaknya rahsia di sebalik kejayaan cemerlang laman forum ini? Ehoza telah diperkenalkan oleh 2  orang Big Boss kumpulan gengster yang cukup terkenal dan digeruni di seantero Bandaraya Batu Pahat, yang hanya ingin dikenali dengan nama samaran; Apect dan Ayam. Di awal pertubuhan ehoza, ianya lebih bertujuan untuk memperluaskan empayar jajahan kumpulan gengster tersebut, namun selepas menonton drama bersiri Nurkasih dan filem Syurga Cinta, akhirnya mereka mendapat taufiq dan hidayah, seterusnya mereka mula berhijrah ke jalan yang benar. Maka sejak itu, kepentingan politik mereka telah berubah arah dengan mewujudkan suatu komuniti maya yang bersatu padu berlandaskan prinsip kemasyarakatan dan ukhwah sesama insan. Perkara ini telah dibuktikan dengan penganjuran pelbagai aktiviti menarik yang dijalankan oleh ahli-ahli forum ini bagi memberikan mereka peluang untuk beramas mesra sesama mereka.

Namun begitu, di sebalik semangat keamanan dan keharmonian yang telah dipupuk didalam komuniti Ehoza.com, juga terdapat sedikit ancaman dari beberapa ekor "Buaya-Buaya Darat" yang dikatakan telah tersesat ke Asia Tenggara yang dipercayai berasal daripada Hutan Amazon. Buaya-buaya ini dipercayai seringkali dilihat berlegar-legar di ruang "Very Nice Stuff (VNS)" dan menjadikan ruang tersebut sebagai sarang utama bagi kegiatan mereka. Seringkali menjadikan Maria Ozawa dan Luna Maya sebagai "sumber makanan"  harian mereka, buaya-buaya ini juga turut dipercayai sangat aktif mendapatkan sumber-sumber video 3GP yang masih hangat di pasaran, tidak terhad kepada gadis-gadis di dalam mahupun luar negara. Walaubagaimanapun, pergerakan buaya-buaya ini masih dapat dikawal oleh pihak moderator yang cukup cekap dan efisyen semasa menjalankan tugas dan amanah yang diberikan bagi menjaga keamanan rukun tetangga di Ehoza.com ini.

Kini, Ehoza.com juga terbukti memberikan impak yang cukup hebat kepada masyarakat negara ini, sebaik saja sistem SMS dan MMS mula diperkenalkan oleh para admin pada awal tahun ini (2020). Kemudahan ini disediakan kepada para ahli bukan sahaja untuk memastikan mereka sentiasa mendapat maklumat  terkini secara berterusan mengenai hal ehwal semasa sama ada dalam mahupun luar negara, malahan juga membolehkan mereka berkongsi maklumat baru dengan kaedah yang lebih mudah dan ringkas. Kepesatan pembangunan laman forum popular ini dijangka akan dapat menaikkan lagi nama Malaysia ke mata dunia. Akhir kata, majulah forum untuk negara. - Bernama, Slay.

Kepada pembaca yang tertanya-tanya apakah motif penulisan entri ini, sila rujuk link ini. Terima kasih.

Sekalung Tahniah, The Saliq

Rasanya tak terlambat lagi untuk aku ucapkan tahniah kepada pemilik blog, "Beyond Aqasha" diatas perkahwinannya pada 10 Oktober yang lepas. (macam la dia baca blog kau labu -_-") Blog beliau merupakan antara blog yang terawal aku follow dan di dalam senarai blog rare yang sukar ditemui pada masa kini.

warna kuning sebagai tanda "raja" sehari

Terus terang, sebelum ni, aku bukanlah minat sangat kat beliau. Bagi aku, Aqasha hanyalah sebuah nama yang telah bertapak di dalam industri seni tanah air. Sebut je nama dia, orang tahu siapa dia. Tapi takde lah sampai nak woahh, itu Aqasha! Jauh sekali. (Bagi aku la, tak tau orang lain) Sampai lah satu hari kawan aku cadangkan untuk baca hasil karya yang menarik di dalam blog miliknya. Dengan ragu-ragu dengan kenyataan tersebut, aku pun mengetuk papan kekunci hingga paparan thesaliq.blogspot.com muncul di skrin komputer. Dan lepas aku habis membaca, aku pun jerit woahh, inikah Aqasha? (dalam hati je bro)

Berbalik kepada majlis perkahwinan beliau tadi, aku cukup kagum dengan beliau yang cukup low-profile dalam menguruskan hal ehwal hubungan sesama manusia berlainan jantina ni. Takde la macam sesetengah artis yang kecoh satu malaya bila ada hubungan dengan si dia, kamu, dan kau, peluk sana peluk sini, possing maut situ sana sini, lepas tu bila wartawan temuramah, jawapan tipikal artis yang diberi "kami hanya kawan". Dah tu bila hubungan tu putus, masuk suratkhabar muka depan la apa lagi. Ada pulak yang nak berumah tangga, suka sangat nak sorok-sorok lepas tu tiba-tiba je kantoi kawen dengan orang putih. Setahun dua kemudian, sibuk berperang naik turun mahkamah pakai cermin mata hitam beli kat pasar malam. Aishhh.

Kepada Aqasha : Kau mantain cool la bro! Takde pun dengar gosip-gosip ke kontroversi ke pasal awek kau, (ke aku yang tak ambik tau?) tiba-tiba je dah selamat bernikah. Alhamdullilah. Bila aku tengok kau pakai baju pengantin kat sini semalam, aku ingatkan tu cuma scene kau berlakon dalam filem terbaru je! Rupanya memang betul kau dah diijabkabulkan. Apapun, semoga rumah tangga yang kau bina kekal hingga ke akhir hayat. Dan semoga kau terus berkarya dan memeriahkan persada seni tempatan.

Random.01

This is the original photo from my Nikon D5000. Why I didn't use Photoshop? Not I don't want to, but I don't know how to. Yeah, seriously dude. -_-"

I just know to add some text on the photo (watermark). So, readers, if is there any nice blog about photoshop tutorial, tips and tricks, please let me know. :)

_DSC0106
Double-click to enlarge

_DSC0479
Double-click to enlarge 

_DSC0195
should I repeat again? pfft.

_DSC0489

_DSC0196

_DSC0465

_DSC0581

Berita Hari Ini

JOHOR BAHRU, 10 Oktober : Benarlah kata orang, malang tidak berbau. Sewaktu penulis pulang dari makan tengah hari di sebuah arked dalam kawasan universiti, penulis terserempak dengan satu kejadian yang tidak diduga. Seekor ikan kelisa ditemui maut, manakala pemandunya pula mengalami cedera ringan. Segala isi ikan kenderaan tersebut telah dimuntahkan jauh keluar daripada perutnya ke kawasan sekitar. Roomate penulis memberhentikan motorbike motorsikal di bahu jalan, dan kami menolong apa yang termampu: mengutip helaian kertas dan sebarang benda lain milik mangsa yang bertaburan di sekitar jalan. Sedikit terkejut bila penulis mendapati barang milik mangsa tercampak jauh ke seberang jalan. Ternyata impak kemalangan tersebut agak kuat kepada si mangsa.

Pokcik tu takde kena mengena dengan kisah ni, saje je possing maut nak masuk blog.

Kelihatan tidak jauh dari tempat penulis berdiri, terdapat beberapa manusia yang prihatin sedang membantu mangsa, termasuklah kakitangan pusat kesihatan. Punca kejadian ini berlaku masih menjadi misteri dan tanda tanya, (memerlukan bantuan kebijaksanaan detective conan mungkin) kerana mangsa yang merupakan seorang wanita masih mengalami trauma teruk dan asyik menjerit-jerit ke mana hilangnya laptop kesayangan miliknya, yang akhirnya ditemui di bawah kereta tersebut. Bagaimana laptop tu boleh terjun menyelamatkan diri di bawah kereta? Ianya memang tersangat misteri. -_-"

Untuk pengetahuan semua, kemalangan ini berlaku tanpa melibatkan pihak kedua dan ketiga, yang mana hanya melibatkan mangsa dan kelisa milik mangsa semata-mata. Beberapa manusia yang berada di tempat kejadian membuat andaian bahawa kemalangan ini berpunca daripada kelajuan kereta yang dipandu, ataupun kelalaian pemandu itu sendiri.

Nak dijadikan cerita, dan menambahkan lagi kemisterian kisah ini, wanita (mangsa) tersebut juga daripada arked yang sama, iaitu tempat kami lunch sebelum kejadian berlaku. Bekerja di salah sebuah kedai minuman di situ, menurut salah seorang manusia prihatin yang berhenti di kawasan kejadian. Manusia prihatin dan rakan beliau turut berada di arked yang sama pada waktu kami menikmati juadah tengah hari. Roomate penulis juga turut mendakwa melihat wanita tersebut di arked sebelum kejadian itu berlaku. Penulis? Memang tak pernah ambil kisah hal ehwal sekeliling. Pelik dan hairan, beberapa manusia yang berada pada tempat yang sama sebelum kejadian berlaku (arked), yang tak kenal satu sama lain, dan kini berkumpul di satu tempat lain pula, yang cukup jauh dari kawasan arked tadi, berkomunikasi antara satu sama lain tentang satu ceritera yang sama. Inilah yang dinamakan, takdir tuhan.

Kes kemalangan adalah perkara biasa yang berlaku di jalan raya. Sangat tipikal. Maka apa yang luar biasanya dengan kes kemalangan yang satu ni?

Jalan yang terlibat merupakan jalan yang aku lalui setiap hari untuk ke kuliah. Eh takde la setiap hari, kuliah aku 2 hari seminggu je. :P Tapi boleh dikatakan laluan harian lah. Dan biasanya, aku pandu kereta di kawasan tersebut dengan purata kelajuan antara 70 hingga 80 km/j. Huh, ape pasal? Satu, sebab kalau kelas aku bermula pada pukul 8 pagi, maka pukul 8 pagi lah aku baru keluar bilik. Jangan tanya kenapa. Dua, sebab tu satu-satunya jalan yang tak mempunyai sebarang bonggol di kawasan universiti. Lebih dikenali sebagai highway universiti. Tiga, tiada sebarang papan tanda had kelajuan dipamerkan di kawasan tersebut.

Tapi, jika kesemua sebab atau alasan tu takde sekalipun, aku tetap pandu laju juga, sebab aku memang suka pandu dengan laju dan berbahaya. Erkk? T___T

Ye ye, aku tahu. Jangan jadi seperti ayam, ingatlah orang yang tersayang.

Harap aku dapat pengajaran daripada kisah tadi. Kalau apa-apa hal, sape yang nak update blog ni pulak kan? Doakan aku insaf. Wassalam.

Penceroboh Akan Ditembak

Hey, entri kali ni mungkin sedikit bosan, sebab aku nak menulis mengenai undang-undang! Aku bukan seorang pelajar jurusan undang-undang, tetapi aku belajar sedikit sebanyak mengenai perihal undang-undang yang digunapakai di negara ini.

Sewaktu pensyarah aku tanya kepada para pelajar kelas aku hari tu, yang mana ayatnya secara ringkas adalah lebih kurang begini, "Once a person trespass private property, and the owner take action to kill him, but the owner get sentence for a jail for killing the trespasser. What do you think about that?"

Aku cuma tersenyum tatkala mendengar kata-kata pensyarah aku tu. Kerana secara automatiknya aku teringat kembali entri yang pernah ditulis oleh Ariff Shah beberapa ketika dahulu, yang mana beliau berpendapat bahawa jika terdapat penceroboh / penyamun / perompak / penyangak atau apa-apa gelaran lain yang sewaktu dengannya, apabila memasuki ke dalam kawasan rumah kita tanpa diundang, maka kita seharusnya membuat tindakan pantas dengan membunuh mereka sebelum mereka sempat berbuat apa-apa yang tidak diingini kepada kita. Jika kita hanya bertindak mencederakan mereka sahaja, mereka berkemungkinan marah dan bertindak dengan lebih ganas dengan menyerang kita, lebih-lebih lagi jika terdapat lebih daripada seorang penceroboh. Persoalannya disini, adakah kita akan didakwa ke atas tuduhan membunuh tersebut, walaupun kita claim yang kita hanya cuba untuk mempertahankan diri sendiri?

Begini, di bawah undang-undang tort yang digunapakai di Malaysia, terdapat beberapa tindakan yang perlu dibuat apabila berhadapan dengan penceroboh seperti ini :

1) Kenal pasti rupa fizikal dan jangkaan usia penceroboh tersebut.
2) Minta mereka keluar daripada kawasan rumah anda.

Ya, memang tidak logik bukan? Dah tentu penceroboh tu masuk dengan tujuan yang tak baik (kalau tak buat apa nak ceroboh), nak pulak diorang keluar bila kau suruh diorang keluar? -_-" Tapi harus difahami, inilah apa yang telah diperuntukkan di bawah undang-undang negara ini.

Dan berbalik kepada persoalan di atas tadi, jawapan yang dicari adalah ianya tidak dibenarkan sama sekali dan menyalahi undang-undang negara ini. Ini kerana terdapat kes mahkamah sepertimana situasi di atas menyebabkan pembunuh penceroboh ini (pemilik rumah) dihukum penjara akibat tindakannya tersebut. Tapi kenapa?? Sabar, nanti aku jelaskan.

Akan tetapi, keadaan yang sebaliknya akan berlaku sekiranya kau nampak penyagak tadi mempunyai senjata yang boleh digunakan untuk mencederakan kau atau sesiapa sahaja, maka kau boleh bunuh beliau atas tujuan mempertahankan diri sendiri. Diulangi, bila kau nampak, dan selagi kau tak nampak, kau tak boleh buat apa-apa tindakan yang melampaui batas.

Satu lagi benda aku nak kongsi dengan korang adalah mengenai signboard ni :


Aha, pernah jumpa tak kat mana-mana? Agak-agak korang la benda ni sah tak dari segi undang-undang? Jawapannya, tidak. :) Kenapa? Sebab yang sama bagi persoalan di atas, kerana pencerobohan hanya boleh didakwa di bawah undang-undang sivil, dan pembunuhan pula di bawah undang-undang jenayah. Ianya merupakan dua elemen yang cukup berbeza. Hukuman pembunuhan hanya boleh dilaksanakan oleh badan yang telah ditugaskan oleh menghukum penjenayah tersebut, yang mana dihukum di bawah undang-undang jenayah, (gantung sampai mati) dan tindakan pencerobohan hanya boleh menyebabkan dakwaan dibuat (saman) kepada pesalah di bawah undang-undang sivil. Ahahaha korang paham ke? Blur je aku tengok muke sorang-sorang. Buat-buat paham dah la ek. Tak paham tanya aku okay.

Tapi apape pun, ada ke yang berani nak masuk kawasan orang yang dah letak signboard macam ni? Dah tentu orang dah bagi amaran keras awal-awal lagi, tak kira tindakan tu betul atau tak dari sisi undang-undang, kalau kau masuk jugak kau memang saje menempah maut!

Menghadapi Hari Konvokesyen


Hari konvokesyen merupakan salah satu hari penting bagi kebanyakan graduan universiti yang telah berjaya menamatkan pengajian setelah bertungkus-lumus menimba ilmu di menara gading. Disebabkan ianya hari yang penting, maka ianya perlu dirancang dengan cukup teliti bagi memastikan hari tersebut berjalan dengan lancar dan sempurna. Di sini aku senaraikan beberapa perkara yang perlu diambilkira sebelum menghadapi hari konvokesyen :

1) Sediakan wang yang secukupnya.
Perkara ini sangat penting kerana kamu akan gunakan wang dalam jumlah yang banyak sebelum, semasa dan selepas hari konvokesyen nanti.

2) Booking hotel lebih awal.
Jika lokasi universiti kamu agak jauh daripada tempat tinggal kamu, dan kamu berhasrat untuk tinggal di situ untuk satu tempoh tertentu, pastikan reservation untuk hotel / rumah tumpangan telah dibuat bagi tempoh beberapa bulan sebelum hari konvokesyen berkunjung tiba.

3) Buat tempahan bunga lebih awal, jika perlu.
Jika kamu ingin hadiahkan kepada rakan-rakan atau awek-awek atau isteri-isteri kamu sejambak bunga kerana mereka turut sama terlibat di dalam konvokesyen tersebut, apa kata buat tempahan di kedai bunga lebih awal, maka ianya boleh diambil sebelum hari tersebut berlangsung. Lebih afdal lagi jika kamu tanam pokok bunga sendiri setahun lebih awal, maka kamu dapat memetik hasilnya untuk kegunaan masa tersebut (assume kamu tinggal di Cameron Highlands :P)

4) Buat juga tempahan untuk gambar studio, jika perlu.
Jika kamu tak sekaya rakan aku yang slumber je beli jubah konvo semata-mata untuk bergambar studio bersama ahli keluarga, aku sarankan kamu buat tempahan bagi gambar studio, jika kamu ada berhasrat untuk berbuat demikian.

5) Pergi ke pesta konvo tanpa membawa wallet / purse.
Ini bagi mengelakkan daripada sebarang pengaliran mata wang ringgit yang berlebihan berlaku di sekitar kawasan ini.

6) Gosok baju lebih awal.
Tolong jangan lengah masa untuk gosok segala baju, jubah, dan pakaian yang ingin dipakai pada hari tersebut.

7) Charge bateri telefon bimbit.
Pastikan bateri anda telah di charge hingga full bar kerana telefon bimbit akan menjadi alat komunikasi terpenting selepas anda keluar daripada dewan dimana majlis konvokesyen berlangsung. (sekiranya majlis berlangsung di dalam dewan dan bukanlah padang golf mahupun kandang kuda T___T)

8) Tidur yang secukupnya.
Pastikan korang tidur awal pada malam sebelum hari konvo dan bangun pada awal pagi dengan segar dan ceria. Tidur yang cukup adalah penting bagi memastikan hari yang anda lalui cukup ceria dan tidak menguap berkali-kali seperti penulis di dalam dewan sebelum, semasa, dan selepas majlis konvokesyen dijalankan. -_-"

9) Datang ke universiti lebih awal.
Jika tiada sebarang kesulitan, terutamanya yang telah bekerjaya, adalah digalakkan untuk datang ke universiti lebih awal daripada yang dijadualkan. Masa yang ada adalah cukup terhad, maka gunakan ianya sebaik mungkin.(ambil gambar sendiri, ambil gambar bersama rakan taulan, ngorat junior, erk..?)

10) Makan lebih awal.
Kepada sesi petang, sila makan tengah hari anda lebih awal dari hari-hari biasa, kerna kebarangkalian untuk kamu kelaparan pada hari tersebut adalah sangat tinggi. Dan pastikan juga kamu tak makan secara berlebihan, bagi mengelakkan kekerapan ke tandas semasa majlis sedang berlangsung.

11) Dapatkan maklumat mengenai masa pendaftaran.
Maklumat mengenai masa pendaftaran graduan dan ibu bapa / pelawat adalah sangat penting bagi mengatur perancangan yang baik pada hari besar anda.

12) Bawa kamera ke dalam dewan.
Walaupun ianya menyalahi undang-undang, tapi masih ramai yang tak memperdulikan amaran tersebut. Tapi aku sarankan bawa sahaja bagi mengelakkan penyesalan di kemudian hari. Hanya sepanjang masa di dalam dewan sahaja kamu mempunyai peluang bergambar dengan rakan-rakan anda. Penggunaan kamera telefon bimbit dan kamera digital adalah lebih digalakkan. (saiz lebih kecil, senang simpan) berbanding dengan kamera bersaiz besar seperti kamera DSLR. (Tips : Bawa paper bag ke dalam dewan bagi memastikan aktiviti menyeludup masuk kamera kamu berjaya)

13) Bawa bekalan air minuman.
Bekalan air minuman juga turut penting kerana kamu akan duduk di dalam dewan untuk satu jangka masa yang agak panjang. Tapi pastikan kamu tidak minum secara berlebihan agar rasa ingin ke tandas dapat dielakkan. Sedikit snek juga digalakkan untuk dibawa bersama bagi mengelakkan rasa mengantuk dan rasa bosan di dalam dewan. (eh dah macam pergi picnic pulak. X____X)

14) Ikatkan / klipkan Mortar Board dengan penyepit rambut.
Bagi yang mempuyai rambut yang jenis lembut, lurus, dan licin, adalah digalakkan untuk mengikat / menklipkan mortarboard kamu dengan penyepit rambut bagi mengelakkan ianya bergerak dari posisi asal dan memastikan ianya tidak terjatuh semasa kamu mengambil ijazah kamu di atas pentas, kesan daripada daya tarikan graviti Bumi.

15) Sediakan payung sebelum hujan.
Sediakan lebih banyak payung di dalam kereta sebagai backup sekiranya cuaca terlalu panas ataupun hujan mula membasahi bumi. Juga dicadangkan kepada usahawan yang berniaga di sekitar kawasan majlis konvokesyen berlangsung untuk menjual payung kerana cuaca yang tidak menentu sejak akhir-akhir ini. (Mereka-mereka yang gunakan idea aku ni, sila beri sedikit peratus keuntungan kepada aku :))

Selamat Hari Konvokesyen.

alien dan mitosnya



Suatu ketika dulu, waktu sekolah rendah, aku ada minat juga kat subjek Sains (diulangi, sekolah rendah). Sebab apa? Sebab ada satu bab yang aku suka dalam subjek ni, iaitu bab alam semesta. (bukan bab sistem pembiakan manusia, masa tu belum baligh lagi okayy.. -_-") Masa tu aku memang rajin pergi library selak-selak buku yang berkaitan dengan hal ehwal alam semesta.

Korang nak tau tak, kita hidup di atas planet Bumi, yang terletak di dalam suatu sistem yang dipanggil Sistem Suria. (Sistem Suria termasuklah Matahari, dan planet-planet lain dari Utarid hingga Pluto). Sistem Suria pula terletak dipinggir Galaksi Bima Sakti. Galaksi Bima Sakti pula diantara beribu-ribu galaksi lain yang berada di dalam Alam Semesta. Salah satu galaksi yang terdekat dengan galaksi yang kita tinggal, dipanggil Galaksi Andromeda. Pergh aku tulis semua ni tanpa meng-google mana-mana sumber yang sahih. Tulis ikut daya ingatan long-term memory otak aku ni je. Kalau ada yang tersilap sori la ye.


Banyak lagi istilah-istilah sains yang berkait dengan alam semesta ni, seperti letupan Supernova, Black Hole, dan lain-lain. Tapi cukup la setakat ini sahaja pelajaran kita untuk hari ini ya murid-murid. Aku kat sini cuma nak cerita sikit pasal salah satu perkara yang berkaitan dengan alam semesta, iaitu Alien, atau lebih difahami dalam Bahasa Melayu sebagai Makhluk Asing.

Istilah alien akan diberikan kepada makhluk-makhluk lain yang berasal dari luar planet Bumi. Alien ini juga telah mula menghantui hidup aku semenjak zaman sekolah rendah lagi, dimana kewujudan seekor makhluk yang berekor dengan fesyen rambut tercacak dan tajam, telah mewujudkan suatu fenomena di kalangan kanak-kanak yang seumur dengan aku. Bernama sebenar Kakaroch atau lebih dikenali oleh penduduk bumi sebagai Son Goku, karakter yang telah dihasilkan oleh Akira Toriyama di dalam komik / manga popularnya, Dragon Ball. Daripada komik ini kita dapat lihat terdapat planet-planet lain wujud diluar bumi, seperti planet Saiyan dan Planet Nameck. Dan tidak lupa juga, zaman sekolah rendah juga turut mengimbau kembali memori mengenai sebuah planet yang tidak asing lagi dari minda kanak-kanak ribena, iaitu Planet Ultra. (dari siri Ultraman)


Okayy sekarang sudah masanya kita lihat sama-sama mengenai alien dan mitos-mitosnya :

1) Rupa alien luar biasa, pelik, unik, hodoh, menakutkan.

Kebiasaannya, di dalam mana-mana cerita yang berkaitan dengan alien, pastinya watak alien tadi muncul dengan rupa yang agak luar biasa, pelik, unik dan lebih dahsyat lagi, hodoh dan menakutkan. Pelik, kenapa nak kena fikir sampai macam tu sekali? Adakah makhluk yang berasal dari planet lain akan mempunyai rupa fizikal yang cukup berbeza bagi menunjukkan dia tidak berasal dari kalangan penduduk Bumi? Sebagai contoh, adakah rupa rakyat jelata di Perak jauh berbeza dengan penduduk di kawasan sekitar Johor? Adakah penduduk tetap Afrika Selatan mempunyai rupa yang luar biasa jika dibandingkan dengan penduduk di negara Jepun? Dari segi warna kulit, ketinggian, mungkin wujudnya jurang perbezaan. Namun dari segi lainnya, adakah mereka mempunyai 3 jari, ada ekor, atau apa-apa yang sangat luar biasa?


Maka, kenapa alien perlu berbeza dengan penduduk Bumi? Paling tidak pun, bahasa yang digunakan untuk berkomunikasi oleh mereka tentulah berbeza. Dari sudut lain, bagaimana? Bukankah wujudnya kemungkinan yang alien itu lebih cantik atau hensem daripada korang semua, penduduk Bumi?


Macam yang ni, Clark Kent sebelum transform jadi Superman.

2) Mendarat dengan kapal angkasa yang canggih, di atas kawasan lapang dan terpencil di planet Bumi.

Aha yang ni memang aku cukup musykil, kenapa teknologi alien akan jauh lebih hebat berbanding dengan teknologi di Bumi. Lagi-lagi kapal angkasa diorang dengan reka bentuk yang cukup unik, boleh buat korang ternganga melopong bila lihat kehebatan teknologi yang mereka ada. Entah-entah, diorang jauh lagi mundur dari kita, henfon pun masih guna yang lampu biru punya (hijau mungkin, untuk alien), sedangkan kita dah ada Iphone 4, BlackBerry dan BlueBerry yang kehebatannya sampai boleh mengancam keselamatan negara. T__T 

Yang aku lagi tak boleh blah, boleh pula kapal angkasa diorang tu landing baekk punya kat kawasan lapang  dan terpencil di planet Bumi, contohnya di kawasan ladang, gurun ataupun ceruk hutan. Mungkin untuk memberi peluang kepada FBI untuk menyiasat segala rahsia nusantara dan disimpan rapi di dalam fail sulit mereka. @_@


Kapal angkasa Kal-El yang mendarat di kawasan ladang, Smallville.

3) Alien mempunyai kuasa atau kelebihan luar biasa.

Dari mana datang idea ni? Kenapa alien akan mempunyai kuasa atau kelebihan yang luar biasa berbanding manusia di Bumi? Mungkin juga idea ni dihasilkan untuk menjadikan sesebuah kisah mitos mengenai alien menjadi lebih menarik. 


"Hari ini traffic berjalan lancar di kawasan ibu kota", Superman melaporkan untuk Berita Dunia.


Walau apapun pendapat aku mengenai mitos alien ni, kisah mengenai makhluk dari luar planet Bumi ini akan terus dihasilkan oleh pengkarya tempatan mahupun antarabangsa. Tapi menurut pengetahuan aku, tiada sebarang maklumat lanjut mengenai makhluk asing ini ditulis di dalam Al-Quran. Kewujudan makhluk lain itu, hanya diketahui oleh-Nya, tetapi apa yang aku faham, manusia adalah ciptaan Tuhan yang paling sempurna di dunia ni. Jadi tak perlu lah kau nak risau kalau alien datang nak melawat penduduk sekitar planet Bumi ni, sebab kita lebih sempurna daripada mereka. ;)

Last but not least, ada seekor seorang alien yang lemak berkrim disukai ramai, dulu, kini, dan selamanya. Siapakah dia?



Tak percaya? Buat sedikit kajian mengenai latar belakang beliau, tonton kesemua TV series dan animated series beliau. Untuk kaedah yang lebih mudah, ringkas, dan pantas, tanya saja aku! :)

Mesej Berantai

Aku baru buka emel, dan aku dapat mesej sebegini rupa :
Salam Ramadhan….. 
    ''Jangan Berbangga dengan Calvin Klien & Armani Exchange anda kerana….
      Pakaian Terakhir anda adalah Kain Kafan…& perfume anda adalah kapur barus..
    
    '' Jangan Berbangga dengan BMW & Caldina GTfour anda kerana….
       Kenderaan terakhir anda adalah Keranda yang akan diusung…
    
    '' Jangan Berbangga dengan Banglo dan Condo anda kerana….
       Tempat Peristirehat anda yang terakhir adalah Kubur..
    
    '' Jangan Berbangga dengan Kehenseman atau Kecantikan anda kerana…..
       Akhirnya Hanya menjadi santapan si Cacing dan Serangga....
    
    
    '' Saya bersumpah Demi ALLAH S.W.T , Demi ISLAM dan Demi ajaran AGAMA,
     Saya akan menyebarkan mesej ini ke 15 teman2 saya..
     Apabila Saya melanggar Sumpah saya ini, Maka MUSIBAH  akan selalu menimpa saya...
     Saya akan selalu GAGAL dlm usaha dan segala CITA-CITA takkan pernah terwujud.''
    
    Anda sudah bernazar… 

Pernah tak korang dapat mesej yang sebegini rupa, yang biasanya bermula dengan nasihat atau peringatan yang berkaitan dengan agama Islam, dan berakhir dengan kata-kata seperti "perlu dihantar kepada 10 orang, dalam tempoh xx hari (sila isi sendiri), anda akan dapat rezeki yang tak disangka, dan jika ingkar arahan ini (tak pedulikan mesej) bala bencana akan menimpa anda." Pernah tak korang dapat? Adakah anda turuti arahan tersebut??


*Istigfar*


Aku pelik, aneh dan tak faham dengan penulis asal mesej berantai seperti ni. Tujuan ianya ditulis sudah cukup baik, tapi diakhiri dengan cara yang kurang betul.


Siapakah dia (penulis asal) untuk menentukan baik buruk masa depan orang lain hanya dengan tindakan korang menyebarkan mesej tersebut kepada rakan-rakan kamu semua? Siapa? Hanya tuhan sahaja yang layak menentukan baik buruk kamu, hanya Dia sahaja yang tahu masa depan kamu, hanya Dia sahaja yang tahu segala-galanya, yang di langit dan di bumi, yang tersirat dan tersurat. Bukan kamu, manusia.


Dan kamu, kamu yang menyebarkan mesej tersebut, kerna takutkan hukuman atau bala tersebut, (bukan sebab ilmu yang diberikan) adakah kamu berfikir cukup jauh kenapa kamu cukup mudah percaya sesuatu yang kamu tidak tahu asal usulnya? Kenapa kamu cukup mudah percaya kepada janji-janji yang ditulis oleh manusia, bukan janji-janji-Nya yang telah secara jelas di tulis di dalam kitab suci Al-Quran?


Dan berhubung dengan emel di atas, adakah hanya melalui bacaan emel tersebut, akan menyebabkan kamu bernazar?

Nazar ialah janji manusia kepada Allah SWT kerana menghargai nikmat yang diterima atau mendapat hajat yang dicita. (Wikipedia)


Adakah kamu benar-benar BERJANJI atau kamu hanya MEMBACA mesej tersebut? Adakah kamu benar-benar BERNIAT untuk menyebarkan mesej itu kepada orang lain atau sekadar BERNIAT untuk menghabiskan pembacaan emel tersebut?


Bagaimana jika ayat yang ditulis di atas tadi, ditukarkan kepada ayat yang boleh memesongkan akidah kamu, seperti ayatnya menyuruh kamu mempercayai tuhan selain Allah SWT atau melakukan perkara-perkara mungkar yang lain? (Nauzubillah) Adakah kamu katakan itu sebagai Nazar?


*Istigfar*


Aku memang kurang gemar bila dapat mesej berantai ni. Aku tak tahu apa niat si penulis asal tadi. Kenapa adanya ayat pengakhiran yang tidak sesuai langsung untuk diletakkan sebagai penutup kata. Kenapa tidak serahkan sahaja kepada pertimbangan penerima mesej tersebut, sama ada ingin menyebarkan kepada orang lain, ataupun sebagai ilmu pengetahuan bagi dirinya sendiri sahaja.


Aku harap sesiapa yang pernah dapat mesej macam ni, dan akan dapat pada masa hadapan, dan jika kamu rasa kamu ingin sebarkan ilmu yang ada dalam mesej tersebut, sila padam ayat berantai tadi, sebelum disebarkan kepada orang lain.


Ingatlah, matlamat tak menghalalkan cara. Macam pembuat filem yang bertujuan baik untuk memberi keinsafan kepada penonton, tapi jika caranya tidak betul (penuh dengan adegan yang tak sepatutnya), maka ianya tetaplah tidak betul.


Ini hanya kata-kata seorang penulis naif yang masih banyak perlu dipelajari dalam hal ehwal agama. Jika aku salah, tolong betulkan. Wassalam.


Please, break this chain.


p/s : lebih mudah lagi, forward link entri ni kepada penghantar mesej berantai seperti ini.  sharing is caring!

Maaf Zahir Batin

Hari berganti hari, bulan berganti bulan, Ramadhan pergi, Syawal kembali.

Hari Raya Puasa biasanya jatuh pada 1 Syawal. Tak pernah lagi aku dengar Hari Raya Puasa bermula pada 2 Syawal. Negara lain yang sambut kedatangan bulan Syawal terlebih dahulu, itu lain ceritanya.

Hari Raya Puasa pula diantara hari yang ditunggu-tunggu oleh kebanyakan umat Islam di negara ini. Masakan tidak, jika iklan promosi hari raya sudah mula disiarkan sejak Ramadhan belum menjengah lagi. Ohh aku disini bukanlah untuk menulis mengenai kuih raya, mercun, baju raya, mahupun balik kampung.

Ungkapan "Maaf Zahir Batin" cukup sinonim dengan Hari Raya Aidilfitri. "Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin". Ya, sangat tipikal ungkapan tersebut. Sama ada tertulis pada kad-kad raya atau diucap sendiri oleh tuan punya diri. Tapi jarang sekali kita dengar "Selamat Hari Raya Qurban, Maaf Zahir Batin". Apa lagi ungkapan "Selamat Hari Raya Cina, Maaf Zahir Batin". Apa kau tak pernah buat salah dengan rakan yang berbangsa cina?

Hari raya seringkali dijadikan sebagai medium untuk bermaaf-maafan antara satu sama lain. Itu suatu amalan yang mulia dan perlu diteruskan sampai bila-bila. Tetapi benarkah kata-kata maaf yang dilontarkan oleh seseorang itu benar-benar ikhlas memohon kemaafan dari hati, atau sekadar ayat wajib yang perlu disebut sewaktu bertemu dengan sanak saudara, rakan taulan, dan jiran tertangga? Adakah ianya sekadar menjadi melepaskan batuk ditangga, ketika tangan dihulur meminta duit raya?

Bukan apa, setiap kali raya, ada sahaja sesi bermaafan antara ahli keluarga dan sanak saudara. Siap ada yang menitiskan air mata semua. Tak lama lepas tu, mula mengumpat dan mengata saudara yang dipohon kemaafan tadi. What the..? Aku memang tak faham dengan orang-orang yang macam ni. Apa maknanya bermaafan kalau kesalahan yang sama diulang lagi, dalam masa yang sangat singkat pula tu.

Mungkin ada yang benar-benar ikhlas memohon kemaafan antara satu sama lain pada pagi lebaran, yang sebelum ni berhasrat memohon ampun kepada mereka tetapi perasaan malu dan segan menghalang tindakan murni tersebut. Dan siapa pula kita untuk mempersoalkan keikhlasan hati seseorang di dalam meminta maaf dan memaafkan orang lain. Apa yang penting kita sendiri sedar, yang kita perlu memaafkan kesalahan orang lain, sebab kita sendiri tak sesempurna mana, seringkali melakukan kesilapan dan kesalahan dalam sedar ataupun tidak. Dan kita juga perlu memohon kemaafan daripada orang lain, sebab kita sendiri tak tahu adakah ada lagi kesempatan akan diberikan untuk kita berbuat demikian. Barulah hidup penuh dengan K.E.B.E.R.K.A.T.A.N.

Akhir kata, aku ada hadiah untuk korang semua. Aku jumpa kad raya terbaek ni kat facebook.




p/s : Tolong, tolong dan tolong, bagi aku sedikit idea macam mana nak turunkan berat badan sewaktu hari raya yang mulia ni.

Henshin!

Henshin (変身) di dalam Bahasa Melayu, bertukar, atau berubah, atau lebih tepat lagi di dalam Bahasa Inggerisnya, Transform!

Korang pernah tak main permainan "Cari Perbezaan" masa kau kecik-kecik dulu? Dalam permainan ni, korang perlu cari perbezaan yang tersembunyi dalam dua gambar yang hampir sama. Contoh permainan ni boleh rujuk gambar di bawah.




Sekarang, cuba kaitkan permainan tersebut dengan blog aku ni. Gunakan daya ingatan dan imaginasi kau, untuk bezakan antara persekitaran blog aku dulu dan sekarang. Ada nampak perbezaan?

Apa perubahan yang korang dapat nampak, jika dibandingkan dengan blog sebelum ni?

1) Tajuk blog kat header
2) Blog Template
3) Widget : Semakin berkurang, sebab aku rasa widget jam dan MP3 Player tu tak diperlukan. Dua-dua benda alah ni ada kat dalam komputer korang. Dari menyemak je kat sidebar tu, baik aku buang. 
4) Gambar profile

Ada apa-apa lagi tak yang korang tertinggal? Cuba tengok lagi, ada lagi kot. Ala tu ha.. (mulut muncung ke depan) yang kat sebelah atas sekali tu. Yes, tepat sekali! URL blog aku dah berubah! Haha. Tu antara sebab kenapa berlaku perubahan dari nombor 1 hingga 4 tu, supaya korang perasan link blog aku ni dah lain! :P (selain daripada lajukan page loading blog). 

Dan itu juga sebab utama entri ni dihasilkan. Bukan selalu dapat eksyen dengan korang kan! Hehehe. Aku tau korang tak perasan sebab bila tekan link blog lama aku terus direct pergi ke link blog baru ni. ;) Tapi ape kes aku nak buat domain sendiri, setakat ada 2 orang follower je tu, tak ke buang duit je kan? Aha stay tuned. Tu aku akan ceritakan dalam entri seterusnya pada kemudian hari. Sekarang aku sedang sibuk menyiapkan pelbagai hal ehwal duniawi (yang takde kena mengena dengan raya).

Iklan sebentar : Saya mahu Hotlink Hot Tiket daripada blog.ariff

New Toys





I had mention about this before, in Q and A section. Alhamdullilah, finally my dream comes true! :)

From the day I faced dilemma to make a tough decision between Nikon D3000 or Canon EOS 1000D, stuck between Nikon ; the brand I always dream on and Canon ; their technology, the live view that I wish I have too, and suddenly I manage to diverge away from my choices that I had, though cost me more bucks, but only one word can describe that feelings, namely ; Satisfaction.

Comes with 12.3 million pixels, 720p movie capture, tilting 2.7" LCD screen, and surely, live-view mode, the spec for this model silently attracted me, attached together with the lens ; AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR.

Undoubtedly, this is "the one" that I been waiting for.

This is ; Nikon D5000.

Manusia Mati Meninggalkan Nama, Aku Mati Meninggalkan...

Kepada yang mengenali diri aku, mesti ada yang rasa aku ni poyo gila kan? Tulis entri macam best je, nasihat macam-macam, padahal diri sendiri bukan betul sangat.

Untuk pengetahuan semua, entri yang ditulis bukanlah untuk ditujukan kepada sesiapa, tapi cukup sekadar untuk mengingatkan diri sendiri. Aku ni manusia biasa, lemah dan lalai, hari ni aku cakap macam ni, esok-esok aku buat benda lain. Tapi bila aku tulis nasihat untuk diri sendiri kat sini, sekurang-kurangnya dapat mengingatkan diri sendiri, yang mudah lupa dan leka dengan urusan duniawi ni. Dan jika ada pembaca yang ikut nasihat yang diberi, itu bonus. Tak rugi apape, untung lagi ada. Ye tak? Bak kata salah seorang Blogger Perantau, kita memang tak boleh ubah siapa diri kita, tapi kita boleh berubah menjadi lebih baik, kan? :)


* * *


Satu hari nanti, kita akan ditemukan dengan malaikat maut yang bernama Izrail. Bila? Itu rahsia milik-Nya. Mungkin hari ini, mungkin esok, mungkin lusa, mungkin juga bertahun-tahun lagi. Hidup ini tidak pernah menjamin apa-apa, tidak pernah mempunyai kepastian, kecuali janji-janji daripada-Nya.

Pelaburan ; sepatah perkataan yang sinonim dengan pulangan yang dijanjikan pada masa depan. Masing-masing kita sibuk mendapatkan peluang yang terbaik untuk membuat pelaburan yang bagus bagi menjamin masa depan yang cerah.



Tapi, berapa ramai sangat yang melabur untuk masa depan yang hakiki? Dan berapa banyak pula yang telah anda laburkan, untuk menjamin kesenangan masa depan anda?

Ramai yang tidak sedar, bahawa bukan sahaja masa depan duniawi yang perlu dititikberatkan, tetapi masa depan di akhirat juga perlu diambil kira oleh setiap manusia yang bergelar muslim. Sebagaimana kita menabung sedikit demi sedikit untuk kegunaan masa depan, kita juga perlu menabung sedikit demi sedikit sebagai persiapan menghadapi hari yang mendatang.

Kerna, bila aku sudah tiada, simpan semua lagu ku aku ingin sesuatu yang aku sumbangkan di dunia sementara ini, boleh dibawa ke alam yang satu lagi. Dalam kata lain, aku berminat untuk buat sedikit pelaburan untuk menghadapi akhirat. Apakah bentuk pelaburan yang boleh dilakukan dan menjamin keuntungan kepada para pelaburnya? Mari kita lihat sama-sama.

 1) Doa anak-anak soleh.

Yang ini, aku tak nak komen banyak-banyak. Sebabnya satu, aku tak kawin lagi, dua, aku takde anak lagi, tiga, ilmu tak cukup lagi untuk menjadi suami dan bapa mithali (baru layak ada anak yang soleh), dan keempat, belum tentu lagi aku ditakdirkan untuk melalui fasa kehidupan tersebut. Tapi, kepada sesiapa yang telah berumahtangga, didiklah anak anda dengan baik, dan doakan mereka berada di dalam golongan orang-orang yang soleh. Moga kamu dapat menikmati hasilnya kelak.

Ohh yang belum berumahtangga, jangan lupa doakan kebahagiaan ibubapa kamu. Tak kira yang masih hidup atau sudah ditakdirkan berjumpa dengan-Nya terlebih dahulu, jangan dilupakan mereka selepas solat lima waktu. Kata nak anak kau doakan untuk kau bukan? Apa kata kau yang mulakan dulu! :)

 2) Ilmu bermanfaat yang dikongsi bersama.

Yang ini, biasanya terdiri di dalam kelompok tenaga pengajar, atau dikenali sebagai guru, ustaz, pensyarah, dan yang sewaktu dengannya. Eh, blogger pun boleh terkelompok dalam kategori ni juga. Dah banyak ilmu aku dapat sejak terlibat di dalam dunia blogging ni. Aku tak banyak ilmu untuk dikongsikan, dan kadangkala aku sendiri kurang pasti tentang kesahihan ilmu tersebut, menyebabkan aku kurang berkeyakinan untuk berkongsi dengan orang lain. Tapi jika yang aku tahu, dan aku pasti ianya benar, maka ilmu yang aku ada itu insya-Allah aku akan kongsikan bersama kamu semua, di sini. :)

3) Sedekah jariah yang diberikan dengan ikhlas

Sedekah disini tidak terhad kepada sumbangan duit semata-mata. Mungkin juga boleh terdiri daripada harta-harta yang diwakafkan untuk kegunaan awam.

Bagi aku, yang ketiga itulah yang paling senang dan ringkas, salah satu amalan yang paling mudah untuk dilaksanakan. Bukan suruh kau bangun tengah malam kerjakan solat sunat, atau pergi ke merata tempat untuk berdakwah, tapi cuma keluarkan sedikit harta yang kau ada untuk kegunaan akan datang. Contohnya, jika kau wakafkan tanah untuk dibina masjid, dah tentu punya kau dapat pahala yang tak henti-henti bila kau mati nanti, selagi masih ada yang menggunakan masjid tersebut dengan tujuan yang betul. Pelaburan yang dah tentu takde risiko kerugian langsung, untung berganda-ganda pun takde orang nak buat, nak juga masuk macam-macam program di internet yang mana hari esoknya muka pengasasnya keluar di kaca televisyen, dalam berita utama di atas tuduhan menipu korang semua. Paling-paling tidak pun, jika tak mampu untuk mewakafkan harta (sebab harta sendiri pun takde), apa kata ringan-ringankan sikit tangan kau tu hulurkan beberapa keping wang kertas dalam dompet kulit kau tu ke dalam tabung-tabung masjid. Walaupun tak banyak, amalkan selalu, jadikan kebiasaan, macam kebiasaan kau hari-hari makan nasi lauk ayam (eh eh, itu aku -_-"). Bila dah biasa, hati kau lebih mudah terbuka untuk sumbangkan wang untuk tujuan kebajikan macam ni, berbeza kalau kau tak biasa, mestilah kau fikir sepuluh kali atau lebih, nak bagi alasan apa taknak bagi kan. Bukan apa, anggaplah duit tu macam kau menabung, tiap-tiap hari seringgit, tiga puluh hari dah tiga puluh ringgit kan. Setahun dah berapa? Nilai pahala yang kau dapat jauh bezanya jika dibandingkan dengan nilai duit seringgit yang boleh dapat kuih tiga keping kecik-kecik je sekarang ni kan. T___T

Cuba buat, nanti kat akhirat bagitau aku hasilnya macam mana. Mana tau kot-kot banyak sangat hasil yang kau dapat, kau nak bagi kat aku sikit nanti, kan? :)


Manusia mati meninggalkan nama, aku mati meninggalkan . . . . . blog?

Buat Baik Dibalas Baik

Harap maklum, ini bukanlah entry ulangan mengenai Karma sebelum ni. Mungkin ada kaitan, tapi aku nak ulas dari perspektif yang berbeza. Ohh mungkin yang berbeza cuma bahasa penyampaian, mungkin kah? T__T

Buat baik dibalas baik. Ungkapan ini cukup sinonim dengan kita waktu sekolah rendah dulu. Cikgu cakap kita kena buat baik dengan semua orang, nanti orang lain buat baik juga dengan kita. Benarkah cikgu? Tapi cikgu tapi cikgu (dialog budak sekolah rendah), macam mana kalau orang yang kita buat baik buat jahat kat kita pula? Ohh tidak, buat jahat jangan sekali kata cikgu. Patut la macam-macam kes melibatkan murid dan cikgu sekolah sekarang ni berlaku, disebabkan kegagalan memahami maksud sebenar ungkapan itu mungkin, buat jahat bukan sekali, tapi berkali-kali. -_-"



Kenapa perlu buat baik? Kerna Baik ada seorang kawan nama dia; Buruk (bukan Beruk). Muka Buruk sebijik macam muka Baik (Rujuk rajah di atas). Kadang-kala orang salah sangka ingatkan mereka berdua adik-beradik kembar seibu sebapa. Nak bezakan mereka berdua mudah sahaja, sorang ada gelang atas kepala (macam ring planet Uranus) dan sorang lagi ada sepasang tanduk comel. Nak lagi mudah kenal mereka berdua, lihat sahaja perangainya. Sikap Buruk jauh berbeza dengan sikap Baik, dimana sikapnya sangat teruk dan hodoh berbanding dengan nilai-nilai murni yang ditunjukkan oleh Baik. Maka, lebih ramai orang sukakan Baik daripada Buruk, walaupun Buruk ada pengikutnya sendiri.

Disebalik memahami teori baik dan buruk diatas, harus juga difahami bagaimana ungkapan diatas berfungsi. Buat baik dibalas baik tak bermaksud kau buat baik kat seseorang, orang tu akan buat baik juga pada kau (tipikal). Ohh tidak-tidak, silap tu. Mungkin kau buat baik dekat A, tapi A tak buat apa-apa (baik atau buruk) untuk balas kebaikan yang kau buat, tapi mungkin B, yang datang entah dari mana, buat baik pula kepada kau. Contoh situasi yang paling mudah ialah kau sedang memandu kereta, ketika itu kesesakan lalulintas sedang berlaku di jalanraya. Dalam keadaan bersesak-sesak itu, ada sebuah kereta di sebelah kiri jalan sedang berusaha untuk masuk ke line jalan kau. Dan kau dengan baik hatinya, berikan laluan kepadanya. (Ya, mungkin itu salah dia, sebab berada di sebelah kiri jalan, dan mungkin juga tidak, sebab mungkin dia kurang familiar dengan area jalan di situ.) Kemudian, di lain hari dan lain tempat, kau berada di situasi yang sama, kecuali kali ni kau yang berada di tempat pemandu yang terkial-kial ingin cuba masuk ke line jalan orang lain. Kemudian, ada pemandu lain yang dibukakan pintu hatinya untuk memberikan kau laluan. Maka, adakah kau dibantu oleh pemandu sama yang kau tolong sebelum ni? Tidak bukan? Tetapi dengan menolong orang lain, kau juga dibantu oleh orang lain, sama ada kau sedar atau tidak. Itulah yang aku cuba sampaikan, kita buat baik kepada orang lain, tapi belum tentu orang yang sama akan buat baik semula kepada kau (mungkin ada), malahan terdapat juga kemungkinan dia buat benda tak baik kat kau. Tapi ada orang lain, yang mungkin kau tak pernah terfikir dan terlintas langsung akan berbuat baik dengan kau, memberikan pertolongan kepada kau pada masa yang tak disangka-sangka.

Namun daripada kenyataan di atas, nampak sangat nak buat baik dengan harapan orang lain juga akan berbuat baik kepada kita. Dengan kata lain, mengharapkan balasan. Atau dalam kata mudahnya, perbuatan baik itu tidak ikhlas langsung, kerana mengharapkan suatu hasil atau balasan diterima daripada pihak yang satu lagi.

Bagi aku, nak buat baik, nak tolong orang, biarlah buat dengan seikhlas mungkin. Tak perlu harapkan apa-apa. Sebab bila kau buat baik dengan hati yang ikhlas, kau akan rasa suatu perasaan unik selepas kau tolong mereka, iaitu perasaan gembira dan seronok dapat membantu yang memerlukan. Dan bila rasa perasaan macam tu, rasa berbaloi-baloi bila dapat tolong orang. :)

Satu lagi, kalau boleh, tak perlu lah bagitau orang satu dunia kau dah buat baik dekat orang. Tu dah la tak ikhlas, riak dan takbur pula. Jangan kata pahala, dosa pula yang ditambah. Kan lebih baik jika tangan kanan yang memberi, tangan kiri langsung tak tahu. Cantik Betul tak?


* * *


Mulakan langkah pertama anda untuk berbuat baik pada hari ini, dengan klik iklan Nuffnang di sidebar sebelah kanan anda. Mungkin jika anda tekan sekarang, 3 - 4 rakan anda yang lain sedang klik iklan anda pada waktu yang sama (balasan berbuat baik). Mungkin juga lebih. Dan apa kata anda gandakan bilangan tersebut dengan mempromosikan kepada rakan-rakan anda untuk melawat blog buruk ini dan menggalakkan mereka untuk klik iklan tersebut. Tapi ditegaskan disitu, MUNGKIN sahaja. Mungkin tiada siapa-siapa pun nak klik iklan anda. Bila keadaan seperti ini berlaku, sila baca, fahami dan hayati semula entri ini, bahawa, kesimpulannya, buat baik hendaklah dengan hati yang tulus dan ikhlas, dan tidaklah mengharapkan sebarang balasan dari orang lain. Kekeke. :P

Mengenal Erti Syukur


Pagi ini, aku bersahur di rumah, pertama kali pada bulan Ramadhan tahun ini. Namun, ada sesuatu yang berbeza aku lalui jika dibandingkan dengan pagi di bulan-bulan Ramadhan yang lain, dimana aku menikmati makanan dengan penuh rasa syukur.

Pada hari-hari yang lepas, aku bersahur di asrama bersama-sama dengan roommate tersayang. Jika malam sebelumnya telah dirancang untuk bersahur makanan berat (nasi), maka alarm jam perlu disetkan pada pukul 4 pagi. Namun jika hanya ingin bersahur roti (konon nak diet), jam 5 pagi barulah alarm tersebut mengejutkan kami dari lamunan mimpi.

Maka seawal pukul 4 pagi, setelah bertungkus-lumus menundukkan nafsu tidur yang amat kuat dan setelah selesai menyegarkan diri, kami berdua bergerak menuju ke arked berhampiran. Walaupun namanya arked, hanya satu sahaja kedai makan yang dibuka untuk para pelajar, yang menyediakan juadah bersahur. Dan walaupun juadah bersahur tu langsung tak menyelerakan, dan tiada pilihan menarik, namun tetap juga aku gagahkan untuk menelan setiap butir nasi yang telah dibubuh di atas pinggan. 

Itu antara pengalaman ringkas aku bersahur di tempat orang. Sebab sebelum ini, aku tidak pernah rajin untuk bangun pagi semata-mata untuk bersahur, tetapi lebih seronok melayan kehendak tidur sahaja (tinggal sendirian). Tapi pabila tiba-tiba mendapat roommate yang rajin untuk bangun bersahur,  dimana tiada makna katanya puasa tanpa bersahur, maka aku layankan sahaja kehendaknya.

Berbalik semula kepada kisah permulaan tadi, jam dinding yang menunjukkan hampir pukul 5 pagi dapat aku lihat tatkala membuka mata setelah dikejut oleh ibuku. Bingkas bangun tanpa rungutan, menuju ke tandas untuk menyegarkan diri sebelum mengadap makanan yang disediakan. Wah macam-macam makanan panas telah dimasak oleh ibu kesayangan, maka makanlah aku dengan penuh nikmat dan rasa syukur. Benar, aku makan dengan penuh berselera, mungkin jauh lebih berselera daripada waktu berbuka. Perut tidaklah lapar, tapi melihatkan nikmat makanan yang diberikan dihadapanku, tanpa rasa ragu aku terus mengisi perut sebagai sumber tenaga untuk hari esok. 

Jauh bezanya jika dibandingkan dengan pagi-pagi yang lalu, rasa mahu makan itu tiada, lauk yang tak membangkitkan selera, makan hanya sekadar melepaskan batuk ditangga. Dan jauh lagi bezanya, seperti aku pada waktu dulu, Ramadhan-Ramadhan yang lalu, yang hanya bangun setelah berulang kali dikejut, dengan bermalas-malasan dan menggosok-gosok mata, mengadap makanan tanpa rasa selera. Makan pula seperti dipaksa, tilam dan bantal terbayang-bayang di kepala. Syukur itu tiada, kerna tidak pernah merasakan susah bila bersahur di tempat orang, yang jauh nikmatnya bila dibandingkan di tempat sendiri.

Dan syukur, aku diberikan peluang untuk menikmati indahnya nikmat bersahur. Alhamdullilah.

* * *

Selepas aku bersahur, tonton drama "Nurkasih" di kaca televisyen. Dah lama tak tonton cerita ni, walaupun telah diulang tayang berulang kali di stesen yang sama. Kali ini, episod di mana Sarah yang perasan dia hendak dipinang oleh Aidil, abang kepada Adam. Dan episod ini diakhiri dengan Sarah tersentak bila mengetahui berita sebenar, lelaki idamannya itu ingin berkahwin dengan orang lain. Diiringi dengan deraian jag minuman kaca, pengarah drama cukup bijak menggambarkan hati Sarah yang turut pecah berderai pada masa yang sama. Benarlah, lelaki yang baik itu untuk perempuan yang baik. Tak percaya, mari kita tunggu dan lihat siapakah jodoh anda. Dan bila aku tengok Nur tadi, aku . . . . (menghentikan penulisan, fikiran melayang)